Overnamekandidaat Ordina

by admin

Het aandeel Ordina is de grootste onafhankelijke IT dienstverlener in de Benelux. Het bedrijf bedenkt, bouwt en beheert oplossingen voor de automatisering van bedrijfsprocessen en IT. De afgelopen jaren is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan met het aandeel Ordina. In 2007 noteerde het aandeel namelijk ruim 17 euro. Sinds eind 2008 was dit nog maar iets meer dan 2 euro, een wereld van verschil dus. De reden voor deze daling was de crisis die zich in die jaren afspeelde.

De hele IT sector had het in die tijd moeilijk en dus ook Ordina. In 2007 kondigde het bedrijf ook kostenbesparingen aan. Toen werd al gezegd dat dit kwam doordat het aandeel het moeilijk had om zijn eigen doelstellingen voor het jaar te behalen, maar dit ontkende het bedrijf toen. Ordina nam in datzelfde jaar nog ITG Consulting Group over om zo zijn marktpositie te verbeteren in België en Luxemburg, maar helaas mocht dit niet baten.

De jaren die hierop volgden waren namelijk niet om over naar huis te schrijven. Ordina zag zijn resultaten drastisch verslechteren na de periode van 2006-2007. Als gevolg hiervan werd er steeds meer bezuinigd en werden veel van Ordina’s werknemers ontslagen. De koers van dit aandeel kwam er ook nooit meer bovenop.

Jan Niessen

In januari 2015 werd bekend dat Jan Niessen een belang nam van 12,26% in Ordina. De timing van deze aankoop kon echter niet op een vervelender tijdstip komen voor Niessen. Een maand later kwam Zembla namelijk met het programma over fraude bij Ordina, waarna Niessen miljoenen euro’s zag verdwijnen. Als gevolg hiervan spande Niessen een rechtszaak aan tegen Ordina.

In maart liet hij echter weten weer af te zien van deze rechtszaak. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij deze tijd gebruikt om meer aandelen te kopen, aangezien hij in maart rapporteerde dat hij inmiddels een belang had van 15,16% in het aandeel. De kans is groot dat hij hierna nog verder is gegaan met het aankopen van aandelen. Niessen hoeft zijn belang namelijk pas weer te melden op het moment dat hij 20% van de aandelen bezit.

Vanwege de slechte prestaties, bezuinigingen en beschuldigingen van fraude noteert de koers momenteel erg laag, waardoor er niet erg veel ruimte meer is om verder weg te zakken. Ook maakt deze koers een eventuele overname veel aantrekkelijker voor bedrijven, omdat ze nu minder hoeven te betalen dan een aantal jaar geleden. Het is namelijk zo dat het bedrijf al in 2009 Deutsche Bank inhuurde om eventuele kopers te vinden voor Ordina. Het bedrijf zelf is dus zeer zeker geïnteresseerd. Helaas werd er bij gebrek aan serieuze belangstelling het proces in 2010 al afgebroken.

Dit jaar werd er echter gemeld dat er Amerikaanse en Europese partijen zijn die wel interesse hebben in een overname van Ordina, wat een tijd werd tegengehouden door grootaandeelhouder Niessen. Vanwege de daling van de koers nadat Niessen hierin was gestapt, moest het overnamebod erg hoog uitkomen wilde Niessen winst maken op Ordina. Met de nieuwe aankopen van Niessen heeft hij zijn gemiddelde aankoopprijs omlaag gehaald. Hierdoor zal hij sneller winst maken op een eventuele overname. Het ziet er dus naar uit dat er steeds minder problemen overblijven die een eventuele overname in de weg zullen zitten. Het onderzoek naar fraude met overheidsbestedingen in de periode 2005-2010 lijkt vooralsnog met een sisser af te lopen. Ordina is volgens ons daarom nog nooit zó dichtbij een overname geweest.

Begin 2019 nam het Noorse softwarebedrijf Visma Group het Nederlandse softwarebedrijf Roxit Group over. De verkoopprijs lag ver boven de €100 miljoen. In mei 2018 nam Visma al vijf andere softwareleveranciers in Nederland over, waaronder Raet voor €600 miljoen.

Analisten zien Ordina als mogelijk volgend doelwit van Visma.

Meer over aandelen en beleggen

2 comments

Gea 9 oktober 2019 - 10:50

Heeft u wel eens gedacht aan een overname door bijvoorbeeld door Hochtief van het beursgenoteerde Heijmans? Hochtief krijgt zodoende als buitenlandse investeerder / bouwer voet aan de grond in Nederland waar de komende jaren flink gebouwd gaat worden. De koers is erg laag om reden van de stikstofkwestie, daarnaast hangt er een claim van Tennet boven de markt. Nochthans is Heijmans erg goedkoop en erg interessant voor een overname.

Reply
Gea 22 oktober 2019 - 14:41

Kwestie van (korte)tijd dat Ordina hogere koersen zal laten zien. Graag schets ik wat punten hiervoor:

A: Koers is behoorlijk achtergebleven terwijl het resultaat, maar belangrijker nog, de vooruitzichten stukken zijn verbeterd,
B: Ordina inmiddels succesvol stappen heeft gezet en de samenwerking heeft gezocht met , Dataiku, leverancier van Artificial Intelligence- en Machine Learning-platforms.
C: Ordina nog steeds een overname kandidaat bij uitstek is,
D: Technische analyse duidelijk aangeeft dat de koers aan het voorsorteren is op een substantiele stijging,
E: Behoorlijke hoge aantallen open interest series open staan in de december call optieseries, welke (mogelijk) gecoverd moeten worden.

Reply

Leave a Comment