Overnamekandidaat Lucas Bols

by admin

Belvédère SA is een Franse drankenfirma en is genoteerd aan de beurs in Parijs. Belvédère heeft zijn hoofdkwartier in Beaune in Frankrijk. Het bedrijf levert wijn en sterke drank in Europa en Frankrijk. Van de sterke dranken zijn wodka en whisky het meest succesvol, whisky onder de namen William Peel, Sir Pitterson, Glen Roger’s en Canadian Tipper, wodka met merken als Sobieski, Starogardzka, Krakowska, Balsam Pomorski en Krupnik. Daarnaast produceren ze gin, cognac, triple sec, pastis en nog een aantal van dat soort dranken. Van de wijnen is de gearomatiseerde rosé Fruits and wine, onder de merknaam Moncigale, het bekendst.

We zien een bedrijf met een gedegen plan, dat natuurlijk wel nog uitgevoerd moet worden, in powerpoints gaat altijd alles goed. Toch zien we het nieuwe management de goede kant op gaan en dat biedt hoop voor de toekomst. Het aandeel dat nu een koers/winst-verhouding van ongeveer 6 kent (gebaseerd op een heel klein winstje) moet dan ook in onze ogen een substantiële stijging gaan laten zien. De marktkapitalisatie is nu minder dan de jaaromzet en ook dat is een teken aan de wand.

Nederlandse beleggers vragen zich ongetwijfeld af hoe Belvédère zich verhoudt tot Lucas Bols, het bedrijf dat recent weer op de beurs kwam in Nederland. De omzet van Lucas Bols is ongeveer zesmaal lager, het is dus veel kleiner. We zien nauwelijks groei, integendeel zelfs, de omzet krimpt. De winst is marginaal, en het rendement op eigen vermogen niet best. Het lijkt er op dat ze de beursgang gewoon nodig hadden om geld binnen te krijgen voor herfinanciering van schulden. Marktgevoel geeft daarom voor de lange termijn sterk de voorkeur aan Belvédère, en wel met een straatlengte voorsprong op Lucas Bols. Toch is Lucas Bols voor de korte termijn een interessant aandeel. Er hangt immers een mogelijke beursexit boven het hoofd.

Topman Huub van Doorne gaf bij de beursgang al aan dat hij een overname en bijbehorende snelle beursexit niet uitsluit. De geruchtenmolen maakt daar al snel van dat het bedrijf wellicht alleen om die reden naar de beurs is gegaan. Vorige week meldde Nolet Holding een flink groter belang in Lucas Bols. Nolet Holding meldde een kapitaalbelang van 21,18 procent met een dito stemrecht. Op 6 februari dit jaar meldde Nolet Holding nog een kapitaalbelang van 3,48 procent met eenzelfde stemrecht. Nolet stelt dat zij het 21%-belang niet ziet als de opmaat tot het uitbrengen van een bod op Bols. Waar rook is, is echter heel vaak ook gewoon vuur. En wanneer de ene distilleerder een belang neemt in de ander, is de optelsom snel gemaakt. 

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment