Brunel: wie neemt worstelende uitzender over?

by Paul

Brunel International is gestart in 1975 en houdt zich bezig met het detacheren van specialisten op het gebied van engineering, ICT, legal en finance. Deze dienstverlening is vooral gericht op Nederland, Duitsland, België en Canada. Wereldwijd is men actief in de markt van olie- en gaswinning.
Brunel heeft vestigingen in 37 landen. Er werken ongeveer 12.000 medewerkers die bijdragen aan een jaaromzet van tussen de €200 en €250 miljoen. Het aandeel Brunel is terug te vinden op de ASCX-index van Euronext Amsterdam. De experts van Marktgevoel tipten dit aandeel al eerder als mogelijke overnameprooi. Ook MountainShield kwam na een analyse met eenzelfde oordeel: het aandeel Brunel is – zeker op een lager koersniveau – een absolute overnamekandidaat!

Lastige jaren Brunel

Voor de activiteiten in Nederland betekende 2016 al een lastig jaar. Een direct gevolg van de Wet DBA. Ook al werd deze wet uiteindelijk uitgesteld, Brunel had inmiddels een groot deel van de zzp’ers al vaarwel gezegd. De voorgenomen wet heeft Brunel inmiddels al €26 miljoen omzet gekost. Gemeten naar brutowinst vervloog reeds €2 miljoen.
In het laatste kwartaal van 2016 gingen de opbrengsten nog met meer dan een kwart omlaag tot €211 miljoen in totaal dat jaar. De winst en de omzet daalden in Q1 van 2017 opnieuw fors. Alleen in Duitsland wist Brunel een potje breken: de omzet steeg daar met 8%.

Brunel slaagde er op korte termijn in om het verlies enigszins te compenseren. Zo sneed het enkele malen in het personeelsbestand en staakte daarnaast enkele activiteiten in Afrika en Azië. Het bedrijf ziet nu herstel- en groeimogelijkheden door een uitbreiding van het dienstenaanbod en door andere markten buiten de energiesector aan te boren.

Afhankelijk van de economie

Verdere groei is evenwel afhankelijk van de economische ontwikkelingen en meewerkende structurele factoren. De verwachte economische groei vormt traditioneel echter een beperkte aanjager voor de markt van uitzendbureaus.

De beleggingsexperts van Marktgevoel en MountainShield zien de mogelijkheden van Brunel. Op de langere termijn moet Brunel in staat worden geacht om verder te herstellen, in achtneming van economische factoren.
Het herstel moet dus vooral op eigen kracht gebeuren. Brunel investeert daarom alvast in een nieuw driejarig opleidingstraject voor medewerkers die binnen de financiële dienstverlening worden ingezet. Het traject moet ervoor zorgen dat de tijdelijke krachten die Brunel levert, beter voorbereid zijn op de veranderende eisen die opdrachtgevers in deze sector stellen.

Nieuwe trends

De komende jaren zal er een ware metamorfose plaatsvinden. Niet alleen de strengere wet- en regelgeving (Basel, Solvency) naar aanleiding van de crisis, ook de opkomst van de zogenoemde FinTechs, de technologische ontwikkelingen (bitcoins, robotisering en blockchain) zullen de financiële wereld ingrijpend veranderen. En daarmee ook de mensen die daar werken. Banken worden IT-bedrijven, dus zal er meer en meer vraag zijn naar programmeurs en controllers.

De ene ontwikkeling volgt in sneltreinvaart de andere verandering op. Dit geldt niet alleen voor de sectoren die Brunel bedient maar voor de gehele uitzendbranche. Trends die hierbij in het oog springen zijn onder meer verdergaande digitalisering, nieuwe wet- en regelgeving en specialisatie om zich te onderscheiden van de concurrentie.

De herstelaanpak van Brunel biedt op termijn genoeg kansen om tijdig in te springen op de veranderende omgeving. Inspelen op de trends in de vertrouwde afzetmarkten en het betreden van nieuwe arbeidsmarkten kunnen er voor zorgen dat men niet te afhankelijk is van de ontwikkelingen in een specifieke sector. Een topman stelde dat Brunel in geen enkele sector of niche meer dan 30 procent van de totale omzet zou moeten verdienen.

Nu de flexwet (de regel dat werknemers na twee jaar een vast contract moeten krijgen) door de nieuwe regering waarschijnlijk wordt ingetrokken, kan dit de vraag naar freelancers nieuw leven inblazen.
Brunel heeft er goed aan gedaan om zich te richten op verbreding van zijn dienstverlening. Daarmee heeft het zichzelf sterker in de markt geplaatst. Toch blijft het bedrijf kwetsbaar voor het economische klimaat.

Huidige tegenwind Brunel

De vertraging van de economische groei heeft direct al zijn weerslag op de resultaten van Brunel. Men moest verlies nemen op een groot project in Texas dat halverwege moest worden gestaakt. Een miljoenenverlies voor de uitzender. En het betrof nou net het nieuwe onderdeel (gestart in 2017) dat moest profiteren van de trend van schaliegas in de VS.

Dichter bij huis bleek bij de recente rapportages dat de winst in Duitsland ver terug is gevallen. Ook de omzet in Nederland daalt, wat relatief weinig pijn doet. Brunel is immers vooral internationaal georiënteerd.

Over het gehele jaar 2019 wordt toch een omzetwinst verwacht. Dat kan evenwel niet verhullen dat de uitzendbranche opnieuw in zwaar weer vertoeft. Of dit het nu aantrekkelijker maakt om als overnemende partij in te srpingen, is de vraag. Anderzijds kan de lagere aandelenkoers wel als lokaas dienen.

Beleggen in overnamekandidaten

Het is niet voor niets dat een beleggerswebsite als Marktgevoel of een beleggingsfonds als MountainShield dit aandeel tipt. Ook beursexpert Selwyn Duijvestijn heeft Brunel al jaren op zijn lijstje met favoriete overnamekandidaten staan.  Het is absoluut een aandeel om in de gaten te houden. Een overnamebod kan zomaar op tafel liggen!

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment